Gepubliceerd op 27/12/2024
Wanneer u een contract afsluit, zoals een huurcontract of een dienstenovereenkomst, gaat u bepaalde verplichtingen aan. Soms kan het gebeuren dat één van de partijen die verplichtingen niet nakomt. Wat kunt u doen als de andere partij zich niet aan de afspraken houdt? In België voorziet artikel 5.93 van het Burgerlijk wetboek in de mogelijkheid om in sommige gevallen het contract “buitengerechtelijk” te ontbinden.
Maar wat betekent dat precies?
Wat is een buitengerechtelijke ontbinding?
Bij een buitengerechtelijke ontbinding wordt een contract beëindigd zonder dat hier een rechter aan te pas komt. Dit kan handig zijn omdat het sneller en goedkoper is dan een gerechtelijke procedure. U zegt dan als het ware zelf tegen de andere partij: “Het contract is beëindigd omdat u zich niet aan de afspraken heeft gehouden.”
Bij ernstige tekortkomingen
Een contract kan echter niet zomaar buitengerechtelijk worden ontbonden. Gelet op de toch aanzienlijke gevolgen ervan, is een buitengerechtelijke ontbinding onderworpen aan volgende voorwaarden:
- Er moet een ernstige tekortkoming Dit betekent dat de andere partij iets belangrijks uit het contract niet is nagekomen. Bijvoorbeeld: een leverancier bezorgt goederen veel te laat, of een aannemer levert het werk niet af zoals afgesproken.
- U moet de andere partij in gebreke stellen. Dit doet u door een aangetekende brief te sturen waarin u de tekortkoming(en) benoemt en een termijn geeft om deze te remediëren. Slechts wanneer die termijn zonder oplossing verstrijkt, kunt u overgaan tot buitengerechtelijke ontbinding.
Stap voor stap
Als u de buitengerechtelijke ontbinding wilt toepassen, is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan:
- In gebreke stellen: U stuurt een formele aanmaning (best per aangetekende brief) waarin u de andere partij wijst op de tekortkoming(en). U geeft ook een redelijke termijn om alsnog aan de verplichtingen te voldoen.
- Ontbindingsverklaring: Wanneer de andere partij binnen de gegeven termijn niets doet, stuurt u een tweede brief waarin u duidelijk aangeeft dat u het contract buitengerechtelijk ontbindt. Dit is de ontbindingsverklaring.
- Bewijs bijhouden: Houd zorgvuldig alle documenten en correspondentie bij. Als de andere partij later betwist dat de ontbinding rechtsgeldig was, kunt u met deze documenten uw standpunt verdedigen.
Risico’s van een buitengerechtelijke ontbinding
Hoewel de buitengerechtelijke ontbinding een handige oplossing kan bieden, is dit niet zonder risico. De andere partij kan het namelijk oneens zijn met de ontbinding en naar de rechter stappen. De rechter zal dan beoordelen of de ontbinding terecht was, m.a.w. of er sprake was van een voldoende ernstige wanprestatie, of er voorafgaand in gebreke werd gesteld en of er een ontbindingsverklaring gebeurde. Indien de rechter oordeelt dat dit niet zo was, kan u aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele schade ingevolge deze wederrechtelijke ontbinding.
Om dergelijk risico te vermijden, is het verstandig om juridisch advies in te winnen voordat u een contract buitengerechtelijk ontbindt. Ons team van gespecialiseerde advocaten kan u helpen inschatten of de tekortkoming ernstig genoeg is en of u begeleiden doorheen de verschillende stappen. Neem gerust contact op!
Jitske Adriaenssens
Advocaat
info@taloadvocaten.betel:+32 3 612 57 60
Mter. Adriaenssens