Talo Advocaten — Amerikalei 79, 2000 Antwerpen — 03/612 57 60info@taloadvocaten.be     NL - FR - EN

Aanpassingen WCO wet doen faillissementen terugdringen

Gepubliceerd op 04/10/2013

PERSBERICHT

In april 2009 is de Wet Continuïteit Ondernemingen van kracht geworden. Bedrijven in moeilijkheden konden daarmee onder meer beschermd worden tegen schuldeisers, om er financieel bovenop te kunnen komen.

“In totaal maakten 5.739 bedrijven gebruik van de procedure, maar 50 procent van hen is alsnog failliet gegaan,” zegt Eric Van den Broele van handelsinformatiekantoor Graydon Belgium.

“Bedrijven wachtten te lang,” zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld), “waardoor het faillissement al onafwendbaar was”.”Met de nieuwe wet willen we bedrijven sneller naar de WCO toe leiden, om minder uitstroom in een faillissement te hebben.” Daarvoor wordt er meer van de cijferberoepen verwacht. “De beoefenaars zullen het bedrijf in moeilijkheden verplicht moeten alarmeren. Als er geen maatregelen volgen, kan een melding aan de rechtbank van koophandel plaatsvinden,” aldus de minister.

Een verzoekschrift voor het verkrijgen van een WCO-statuut zal recente jaarrekeningen moeten bevatten, maar ook een feitenrelaas waaruit de bedreigde status blijkt.

Zo is er meer transparantie over de situatie. Een rechter kan een procedure ook sneller stopzetten, bijvoorbeeld in geval van misbruik. Opvallend is dat alle schuldeisers minimaal 15 procent van de schuld moeten ontvangen, terwijl nu sommige schuldeisers volledig uit de boot vielen. Een onderscheid maken mag enkel nog mits uitdrukkelijke motivering. Ook landbouwbedrijven – vaak op naam van natuurlijke personen – zullen nu van de procedure gebruik kunnen maken. (Belga)

Meer info over WCO klik hier

Bij Talo Advocaten beschikken we over een team dat gespecialiseerd is in:

Uw juridische partner

We zijn graag uw informele juridische vertrouwenspersoon én uw vasthoudende, zakelijke raadsman voor de rechtbank.

U kunt bij ons terecht voor advies, bijstand en verdediging in al uw juridische kwesties. Hieronder vindt u een greep uit onze specialisaties. Vindt u het juridische domein van uw vraag niet terug? Aarzel dan niet om met ons contact te nemen. Wij helpen u graag verder of geven verduidelijking.

 

Trots lid van LINET Lawyers International Team

 
Top