Gepubliceerd op 24/02/2025
Op 3 februari 2025 werd de nieuwe federale regering geïnstalleerd (regering De Wever I).
Het regeerakkoord bevat de vermelding dat de federale regering de regio’s “indien zij dat wensen” zullen helpen in de strijd tegen deals tegen “vastgoedvennootschappen”?
Vastgoed- of patrimoniumvennootschappen zijn vennootschappen die onroerend goed beheren en in eigendom aanhouden.
Wat de werkelijke toedracht is van deze vermelding in het regeerakkoord blijft giswerk.
Aangezien er duidelijk verwezen wordt naar de deelstatelijke niveau, kan men hieruit afleiden dat hiermee het registratierecht bedoeld wordt, dat verschuldigd is bij de “reguliere” verkoop van een onroerend goed (in Vlaanderen 12%), maar bij een “share deal” (overdracht van aandelen) niet verschuldigd zijn.
In het regeerakkoord lijkt het alsof men de share deal van een vastgoedvennootschap beschouwt als een vorm van belastingontwijking of -ontduiking.
Echter, zijn er verschillende redenen waarom er gekozen wordt voor een “share deal” bij overdracht van vastgoed.
De drijfveer om voor zulke overdracht te opteren, is niet altijd fiscaal geïnspireerd.
Zo is er geen tussenkomst van de notaris noodzakelijk en verschillende administratieve verplichtingen dienen niet te worden nageleefd (opvragen stedenbouwkundige verplichtingen, EPC etc.). Tenslotte verandert het onroerend goed niet van eigenaar. Enkel de aandelen van de “targetvennootschap” worden overgedragen.
Bovendien verwondert de vermelding in het regeerakkoord: de deelstaten beschikken reeds over “tools” om misbruik van de overdracht van de vastgoedvennootschap te bestrijden.
Dit vloeit rechtstreeks voort uit de zogenaamde antimisbruikbepaling en de mogelijkheid bepaalde rechtshandelingen als niet – tegenwerpbaar te beschouwen ten aanzien van de administratie.
Aangezien de “hulp” van de federale overheid een facultatief karakter lijkt te hebben, dient evenwel nog verder bekeken te worden wat de impact hiervan zal zijn.
Talo advocaten volgt de zaak op de voet op.
Wenst u begeleiding en advies bij de overdracht van onroerende goederen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.
